21/8/08

Τί έχει το έρμο...

Μας τελειώσαν οι επισκέπτες! Είναι γεγονός, τα καταφέραμε!
Μείωση:
50% στο Εθνικό Αρχαιολογικό
80% στην Ολυμπία
65% Στους Δελφούς
62% για το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου
25% για την Ακρόπολη

Είναι τυχαίο; Όχι φυσικά.
Αν μη τι άλλο τα νούμερα δείχνουν πως καταφέρνουμε αργά και σταθερά να διώξουμε τους λίγους επισκέπτες που προσπαθούν να μάθουν κάτι για τον πολιτισμό μας.
Αν σκεφτούμε οτι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι το καλοκαίρι κλείνουν από τις 3 το μεσημέρι λόγω έλλειψης φυλάκων, οτι τα μουσεία έχουν να αλλάξουν εκθέσεις την τελευταία 20ετία, πως δεν έχουν κάτι καινούριο να πουν, δεν νομίζω να εκπλήσσεται κανείς ιδιαίτερα που στα μουσεία έχουν μείνει οι νυσταλέοι από τις υπερωρίες φύλακες να μαλώνουν με τις καθαρίστριες.

8 σχόλια:

Pav είπε...

Ο μαρασμός των μουσείων αυθόρμητα μου φέρνει στο μυαλό τη λογική... "άστο να διαλυθεί και μετά το ιδιωτικοποιούμε". Να δεις που κάποιος καλός ιδιοκτήτης μπουζουκερί θα δηλώσει ενδιαφέρον για να αναβαθμίσει το Εθνικό μουσείο. Άλλωστε η υπόθεση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης λέει πολλά.
----
Παρεμπιπτόντως, λόγο Φιλοπάππου διάβασα αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο και αν και άσχετος με το αντικείμενο θαύμασα τους τίτλους βιβλίων που έχει γράψει ο αρχαιολόγος συγγραφέας του άρθρου. Ρίξε μια ματιά. Αξίζει.

in antis είπε...

Η εποχή της «αρπαχτής» τελείωσε. Ως πότε νομίζαμε ότι θα πουλάμε Ancient Greece χωρίς να κουνάμε το δακτυλάκι μας; Οι αρχαιότητες από μόνες τους δεν φτάνουν για να προσελκύσουν, πόσο μάλλον να κρατήσουν επισκέπτες.

Lucretius είπε...

@ Pan

Αν είναι να δούμε κάτι καλύτερο στο χάλι αυτό που ονομάζουμε Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα έλεγα να το πάρει να τελειώνουμε! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.

@ in antis
Αυτά συμβαίνουν όταν εμπιστεύεσαι στρατηγικές που δούλευαν πριν 20 - 30 χρόνια. Όταν όλο το τουριστικό μας προϊόν συνοψίζεται στο "λιβ γιορ μιθ ιν γκρις", με θάλασσες και αγάλματα στο παρασκήνιο, τότε μας αξίζουν τα απομεινάρια των τουριστών που μας κάνουν την τιμή να επισκέπτονται τα μουσεία μας.

exitmusician είπε...

Σε αρμονία με τη γενικότερη ελεύθερη πτώση που βιώνουμε, σε κοινωνικό, οικονομικό, αθλητικό, πολιτιστικό επίπεδο... Δε μου κάνει καμία εντύπωση, Luc.

gm2263 είπε...

Αυτό που με τρελαίνει πραγματικά είναι ότι γίνονται περικοπές σε τομείς που θα έπρεπε να τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας, ενώ αλλού, οι σπατάλες και οι κλεψιές συνεχίζονται...

Κρίμα.

Ιώσηπος είπε...

Απόλυτο δίκιο έχεις συνάδελφε Λουκρήτιε σε όσα γράφεις. Λείπει όμως ένας βασικός παράγων, που απωθεί τους τουρίστες από τα μουσεία, και αυτός είναι οι ανεκδιήγητοι συνήθως φύλακες, οι οποίοι πιάνουν κουβεντούλα στην αιθουσα που είναι ο επισκέπτης περί ανέμων και υδάτων, φτάνοντας στο σημειο να θάβουν ακόμη και τους επισκέπτες.

Έχουν μεν κοπεί τα λεφτά για τον Πολιτισμό, έχουν όμως γίνει και ένα σωρό προσλήψεις ατόμων με stage, τα οποία είναι υπεράριθμα συνήθως και επομένως δεν έχουν να κάνουν κάποια δουλειά.

"Μεταξύ μας" βέβαια, εάν ο Έφορος και οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι θέλουν, μπορούν να τους βρουν δουλειά, όπως σίγουρα θα ξέρεις από το πεδίο.

Lucretius είπε...

@Exitmusician
Το θέμα είναι αν θα γίνει κάτι για να σταματήσει η πτώση θα πρέπει να πιάσουμε πρώτα πάτο.Αν και γενικά είμαι αισιόδοξος, δεν πιστεύω οτι θα αποφύγουμε την σύγκρουση. Ίσως να είναι και καλύτερα έτσι.

@Gm.
Μα πάντα έτσι δεν γίνεται; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το κράτος (λέμε τώρα) προσπαθεί να πουλήσει την Ολυμπιακή. Και έχεις και την Αλέκα (μία είναι η Αλέκα) να δηλώνει πως προτιμά να μην βρεθεί αγοραστής, προφανώς γιατί το χρέος θα το πληρώσει ο Περισσός.

@ Ιώσηπος
Αχ, τι πληγές ανοίγεις τώρα! Τα stage και τα άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι ακόμη μια πληγή για τις εφορείες αλλά και πρόσφορο πεδίο για ρουσφέτια και διευκολύνσεις. Και έχουμε το τραγικό παράδειγμα να υπάρχει ασήμαντος αρχαιολογικός χώρος με 10 φύλακες και δέκα χιλιόμετρα παραπέρα, μια από τις σημαντικότερες θέσεις της βόρειας Ελλάδας να κλείνει στις 12 το μεσημέρι.Οι φύλακες των ελληνικών δημόσιων μουσείων αξίζουν ένα post από μόνοι τους. Ευχαριστώ για την ιδέα!

Χάρης.Λ είπε...

Αναμένουμε Λουκρήτιε τα περί φυλάκων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας :)

Οσονούπω θα βγει ομότεχνον βλογ στον αέρα, όταν τα ημέτερα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια το επιτρέψουν.

Click