23/6/08

Το νερό κυλίει στα γαληνά πηνέλα

Εν μέσω καύσωνα ανακοινώθηκαν επιτέλους τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση των πίσω όψεων των κτιρίων που βρίσκονται μπροστά από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης...Ούτως ή άλλως, δεν πίστευα πως ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος κρατούσε με αγωνία την αναπνοή του αλλά είμαι σίγουρος οτι πλέον υπάρχει ακόμη ένα λόγος να ξεσπάμε ομαδικά σε γέλια...

Πάμε λοιπόν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων...

Πρώτο βραβείο

Η παρέμβαση των αρχιτεκτόνων είναι τέσσερις αντηρίδες στο πίσω μέρος του κτιρίου Vangelis και πέντε κυπαρίσσια στου Κουρεμένου. Α, και ένας τρίμετρος όγκος στον κήπο του μουσείου. Υπέροχος τρόπος να γεφυρώσεις την υψομετρική διαφορά...Χάρμα


2ο Βραβείο

Έχει κάτι από vertical garden και quai Branly και τουλάχιστον μασκαρεύει λιγάκι την ασχήμια. Αλλά βρε παιδιά προσέξτε λίγο την ορθογραφία! Σε διεθνή διαγωνισμό (πανάθεμά μας) στέλνετε την πρόταση όχι στην πολεοδομία του δήμου.

3ο Βραβείο.

Φρίκη. Μια τεράστια οθόνη που θα δείχνει τί; Τις φυλλωσιές των πλατανιών μπροστά από τα κτίρια; Και δεν συζητώ καν το γεγονός πως θα προσφέρει θέα προς την ακρόπολη σε όσους την κοιτούν από τον πρόβολο της εισόδου και πονοκεφάλους σε όλους τις υπόλοιπους...
Σε περίπτωση υλοποίησης θα ζούσα για την μέρα που θα hackeυαν το σύστημα μετάδοση και θα έδειχναν τσόντες....

Έπαινοι Α

1.
Έλεος...Ο νεοκλασικισμός αντεπιτίθεται! Ακόμη χειρότερα λόγω της περιγραφής. Το γεγονός πως τα ανοίγματα των προσόψεων δεν αντιστοιχούν σε αυτά των πίσω όψεων δεν φαίνεται να τους ανησυχεί φυσικά...

2.

Κάποιος έχει πάει στην Murcia τώρα τελευταία... Όμως δεν είμαι σίγουρος οτι ο Moneo θα το εκτιμούσε.

3.
Στην ουσία έχουμε την ανάπτυξη μιας μόνιμης σκαλωσιάς. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα το ήθελε ούτε το μουσείο ούτε οι ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Επαινοι Β


1.
Απλά ηλίθιο....

2.
What where you thinking?!?

3.
Η συμμετοχή αυτή είναι είναι τόσο (μα τόσο) συγκινητικά ανορθόγραφη που μπορώ να πω οτι τη συμπάθησα. Για ένα -σύντομο - διάστημα ψαχνόμουν σε στίλ "τί είναι τα γαληνά πινέλα;"

4.
Ωραίοι οι αφορισμοί αλλά υπάρχει πρόταση; Το πρόβλημα είναι ο όγκος των κτιρίων, όχι η πρόσβαση στο μουσείο

Ειδικές μνείες
(και ανάγκες...)

1.

Μια ζαρντινιέρα θα μας σώσει....

2.

Έχω δεί μαλακίες και μαλακίες στη ζωή μου αλλά τέτοιου μεγέθους, πρώτη φορά....

3.
Μάλιστα. Ένα τεράστιο χωροδικτύωμα...ε, και;

Ειδικές μνείες του greekarchitects.gr

1.
What where you thinking #2

2.


Ενδιαφέρον. Ίσως είναι θέμα παρουσίασης αλλά είναι μάλλον η αρτιότερη πρόταση του διαγωνισμού. Τουλάχιστον από όσες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα.

3.

Μου φαίνεται οτι θα πέσω στα βαριά....


4.

Ναι, θα πέσω στα βαριά....

5.

Ποίηση...

6.

Δεν βρίσκω πλέον λόγια...

Μετά και αυτή την παρουσίαση, νομίζω οτι καταλαβαίνετε πως πρέπει όλοι μαζί να πιέσουμε προς την υλοποίηση της μελέτης του Επαίνου Β3, έτσι ώστε το νερό να κυλήει για πάντα στα γαληνά πηνέλα... Αυτό φαίνεται να είναι και το νόημα του διαγωνισμού...Όχι μαλακίες.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

19 διακρίσεις και δεν βρήκες ούτε ένα καλό λόγο για καμία!!
Μπράβο!!!
Μήπως συμμετείχες και σε έστειλαν αδιάβαστο!!!
Και εγώ συμμετείχα , δεν μου έδωσαν κάποια διάκριση , αλλά δεν το πήρα βαρέως!!!
Ήμαρτον….. έξω τα κόμπλεξ περιθωριακέ τύπε….
Ο διαγωνισμός ήταν από ταις καλύτερες δραστηριότητες της χρονιάς!!
180 συμμετοχές από 15 χώρες!!!
Αν έχεις τα κότσια δημοσίευσε το παρόν κειμενάκι!!
Βλαχάκο…. Κοίτα μπροστά!

Ανώνυμος είπε...

ps:Ρε βλαχάκο , αυτός που έχει ορθογραφικά είναι ξένος δεν το είδες!!!

Lucretius είπε...

"19 διακρίσεις και δεν βρήκες ούτε ένα καλό λόγο για καμία!!
Μπράβο!!! "

Λάθος. 19 διακρίσεις και κατάφερα να βρώ καλούς λόγους για τις 2. Αν μπορείς βρες μου εσύ για τις υπόλοιπες (και ειδικά για την πρώτη και την τρίτη) και εγώ θα ανασκευάσω με "ολοσέλιδη συγνώμη" (που λέγανε και στην εποχή των εφημερίδων.

"Μήπως συμμετείχες και σε έστειλαν αδιάβαστο!!!
Και εγώ συμμετείχα , δεν μου έδωσαν κάποια διάκριση , αλλά δεν το πήρα βαρέως!!!
Ήμαρτον….. έξω τα κόμπλεξ περιθωριακέ τύπε…"

Στον διαγωνισμό δεν συμμετείχα, καθώς είμαι αρχαιολόγος (είχα την εντύπωση οτι ίσως να γίνεται φανερό από το περιεχόμενο και το τίτλο του blog αλλά προφανώς δεν υπολόγισα τους συνανθρώπους μας με iq ραδικιού). Περαστικά για την απόρριψη. Στείλε μου την πρόταση σου να την αναρτήσω τιμής ένεκεν.

"Ο διαγωνισμός ήταν από ταις καλύτερες δραστηριότητες της χρονιάς!!"

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το αν ο διαγωνισμός ήταν από ταις καλύτερες δραστηριότητες της χρονιάς. Αν ο διαγωνισμός αυτός απέδειξε κάτι,αυτό είναι οτι υπάρχουν πλέον αρκετοί νέοι αρχιτέκτονες οι οποίοι ξέρουν μεν να χειρίζονται το autocad, το 3dMax και το Photoshop (αν και μερικοί μόνο το sketchup) αλλά δεν έχουν ιδέα από σύνθεση και περιορισμους που τυχόν σου επιβάλλουν τα δεδομένα του διαγωνισμού.

"180 συμμετοχές από 15 χώρες!!!'

Και τί σημαίνει αυτό; Οι περισσότερες εξάλλου (φαίνεται πως) ήταν αποτέλεσμα το πολύ τεσσάρων ωρών δουλειάς. Ο διαγωνισμός του 1989 για το Νέο Μουσείο τις Ακρόπολης είχε 434 συμμετοχές από 52 χώρες. Και όμως ήταν μια παταγώδης αποτυχία, με ένα ανεφάρμοστο πρώτο βραβείο, επαίνους και μνείες που σήμερα φαντάζουν τόσο (μα τόσο) επιτηδευμένες. (Ή για να το πω στην γλώσσα σου, και σε ένα σκατό θα μαζευτούν μύγες, δεν συμαίνει ούτε οτι το σκατό είναι εύγευστο ούτε πως οι μύγες έχουν γούστο).

"Αν έχεις τα κότσια δημοσίευσε το παρόν κειμενάκι!!"

Προφανώς θα το δημοσιεύσω. Άλλωστε ποτέ δεν έσβησα σχόλιο από το blog μου, ούτε έχω moderation. Το αφήνω ως μνημείο και αυτό καλού γούστου.

"Βλαχάκο…. Κοίτα μπροστά!"

Κοιτάω αλλά βλέπω μόνο πίσω όψεις. Εσύ τι βλέπεις; Την αναγέννηση της ελληνικής αρχιτεκτονικής;

"ps:Ρε βλαχάκο , αυτός που έχει ορθογραφικά είναι ξένος δεν το είδες!!!"

Ps: Φυσικά το κατάλαβα φίλε μου (καθώς δεν αναφέρεται όνομα δημιουργού για να το δω). Το σχόλιο απευθυνόταν κυρίως στους Greelarchitects, που αρχικά το δημοσίευσαν χωρίς να το διορθώσουν.Φαίνεται οτι τους έκραξαν αρκετά γιατί πλέον η πρόταση δεν έχει λάθη.

Ps2: Επαναλαμβάνεις δυο φορές το "βλαχάκο" και φαντάζομαι ότι το εννοείς ως προσβολή. Όσους βλάχους έχω γνωρίσει μέχρι τώρα τους έχω συμπαθήσει, καθώς είναι άνθρωποι γενναιόδωροι, ειλικρινείς και με μια φυσική σχεδόν ευγένεια, που δεν πηγάζει στους καλούς τρόπους αλλά στην εκτίμηση του άλλου. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για σένα. Πάρε τα κόμπλεξ σου λοιπόν και σ' άλλη παραλία

in antis είπε...

Εγώ πάλι στάθηκα στο 3ο βραβείο. Μου θύμισε διαφήμιση απορρυπαντικού…

Την καλησπέρα μου.

ΥΓ. Το σχόλιό σου στη συγκεκριμένη «πρόταση» μου έφτιαξε το απόγευμα!

Lucretius είπε...

Καλησπέρα σας.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αιτιολόγηση της επιλογής του τρίτου βραβείου από τα μέλη της επιτροπής. Λίγο-πολύ ομολογούν πως την επέλεξαν επειδή "έχει χιούμορ". Το ότι είναι ανεφάρμοστη και κακόγουστη δεν τους αφορά. Αν μη τι άλλο δείχνει και το επίπεδο.

ΥΓ. Έχετε καιρό να δημοσιεύσετε... Δουλειά;

in antis είπε...

Πράγματι, πολύ ενδιαφέρον το σκεπτικό. Μου θύμισε ότι ο Παντερμαλής λέει πολύ ωραία ανέκδοτα… λες;

ΥΓ. Όντως, δουλειά. Είχα και τον Hemelrijk να με τρέχει στα δικαστήρια…άστα. :)
ΥΓ2. Πληθυντικό.. μεταξύ μας; :)

Lucretius είπε...

Δεν είναι κακή ιδέα...Θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην επιτροπή και να τους λέει ανέκδοτα για τον Περικλή και τον Αλέξανδρο. Δεν είμαι σίγουρος όμως οτι θα το εκτιμούσαν όπως οι φοιτητές του.

ΥΓ: Έτσι είναι... όταν τα βάζεις με το κατεστημένο :)

ΥΓ2: Κρύβε λόγια...οι καιροί είναι πονηροί για το σινάφι μας. Δεν είδες τι έπαθε η Τσέκου με τις πολλές οικειότητες ;)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ρε παιδιά το 3ο κάνει εμφανώς χαβαλέ και μάλλον κριτικάρει καυστικά το αδιέξοδο στο οποίο έφεραν την κατάσταση οι ειδήμονες (τρομάρα τους) που δήθεν ανακάλυψαν μετά το χτίσιμο το πρόβλημα. Και σαφώς κάνει και κριτική στις λογικές εμπορευματοποίησης. 30% Ακρόπολη με το ίδιο εισιτήριο! Χιχι.. πολύ καλό γιατί οι Πντερμαλήδες και οι Λιάπηδες και οι Ζαχόπουλοι έτσι ακριβώς σκέφτονται και όχι για χιούμορ. Στα σοβαρά. Κατα τα άλλα όποιος έχει δεί τα παλιότερα σχέδια του Κ. Κρόκου για το Μουσείο όταν λέγανε να το χωροθετήσουν στην πίσω μεριά του Φιλοπάππου (ευτυχώς και δεν το έκαναν) θα καταλάβουν τι θα πει αρχιτέκτονας και τι θα πει ξιπασμένο παγόνι ως αναφορά τον γελοίο Τσούμι.
Προσωπικά η μόνη εργασία που βρίσκω βατή είναι η Νο 1 ειδική μνεία.
Πάντως όλα τα σοβαρά άρθρα δεν ασχολούνται με τα κτίρια της Αρεοπαγήτου, αλλά με την απώλεια του μέτρου και τα μνημειακά χάλια του νέου μουσείου. Αν αξίζει να γκρεμιστεί κάτι είναι αυτό!

Lucretius είπε...

Καλό το χιούμορ αλλά από την στιγμή που μια ανεφάρμοστη πρόταση παίρνει το τρίτο βραβείο, κάτι δεν πάει καλά με τους κριτές.
Για την κριτική στον Tschumi δεν θα συμφωνήσω. Αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικός αρχιτέκτονας και με δεδομένο τον ανεπαρκή χώρο του Μακρυγιάννη, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Αλήθεια, ποια είναι τα σοβαρά άρθρα που ασχολούνται με την απώλεια του μέτρου και τα μνημειακά χάλια του νέου μουσείου.

Click